עכשיו אני מבולבל
מאת:
yoreh
Jan 08, 2011
||
20:33
ראשית תודה לתגובות. היות ואני לא יודע אם המבנה המזין מאופס, אני אניח שהוא כן, ואמנע מחיבור הארקה בין המבנים. זה אומר שעלי ליצור מקור הארקה אמין למבנה החדש. בהנחה שבדיקת LT עבור הפלך המגולבן שהוצאתי מרשתות היציקה תניב תוצאה מתאימה, האם זה מספיק? כיצד אגדיר שיטת הארקה זו? הארקת יסוד או הארקת הגנה? ואני חוזר על עוד שאלה מהפוסט הראשון שלי - האם תעלת רשת מתכתית מוארקת שמקיפה את המבנה מבפנים, מותר להשתמש בה כטבעת גישור? אם כן אחבר כל כמה מטרים גיד ממנה אל הפנלים של הקירות רק כדי להיות בטוח שהכל מוארק כמו שצריך.
שבוע טוב.
|
|
|
|
•
|
|
|
Jan 08, 2011 | 10:51
|
|
|
הי. נתבקשתי לבצע מתקן חשמל למבנה חדש שהוקם אצלנו בקיבוץ. מדובר על מבנה בגודל 5X8 מ', המבנה עשוי פנלים מתכתיים המשמשים בד"כ לבניית בתי קירור (שני פחים עם שכבת קלקר בניהם, הפנל בעובי 10 ס"מ).
גודל החיבור הנדרש במבנה - 3X25A. שאלתי - כיצד מאריקים מבנה כזה? האם יש צורך לגשר כל פנל ופנל?
מה עשיתי עד עכשיו?
המבנה עומד של רצפת בטון בעובי 20 ס"מ שהוכנה במיוחד. אני מצידי, ריתכתי את כל רשתות הברזל אחת לשניה לפני היציקה, והוצאתי פלך מגלוון לאחת מהפינות היציקה (הפלך מרותך לרשתות כמובן). ישנה גם שוקת נירוסטה במרכז הרצפה, גם אותה חיברתי אל הרשתות בריתוך, לפני היציקה.
המבנה עומד במרחק שך 10-15 מטר ממבנה תעשייתי קיים, בעל מקור הארקה אמין. את ההזנה למבנה החדש אני לוקח מהמבנה הקיים. יש לי תעלה חפורה בין המבנים, בה הנחתי כבל ראשי, ועוד שני מובילים לעתיד. האם כדאי ומותר להתחבר להארקה של המבנה הקיים? אם כן אוסיף גיד הארקה בתעלה.
מבחינת רציפות הארקה לכל חלקי המבנה, האם מספיק שהפנלים משתלבים בניהם בשיטת "זכר-נקבה" כדי להבטיח רציפות אמינה?
אני מתכנן לפרוס שם תעלת רשת הקיפית להעברת הכבלים השונים במתקן. בהנחה שהתעלה מוארקת, האם היא יכולה לשמש כטבעת גישור מתכתית לכל הפנלים של המבנה?
האם חובה להתקין פס השוואת פוטנציאלים, או שמא מספיק להשתמש בפס ההארקות שנמצא בתוך לוח החשמל במבנה?
תודה,
יורה.
|
|
|
|
|
|
•
|
|
|
Jan 08, 2011 | 12:13 |
|
|
להשלמת התמונה ולתשובה מפורטת נא ציין את שיטת הארקה של המבנה ממנו אתה רוצה למשוך הארקה.
|
|
|
|
|
|
•
|
|
|
Jan 08, 2011 | 15:24 |
|
|
מדובר במבנה ששימש כמבנה המפעל שלנו כשהתעסקנו בתעשיה... כיום הוא מושכר, מחלקות מחלקות, לשוכרים שונים (יקב, מפעל שוקולד, בית אריזה וכו'). לוח החלוקה הראשי הוא לוח 1250A ממנו יוצאות הזנות לכל המחלקות (לוחות משנה). כל לוח משנה מוזן בכבל 4 גידים בהתאם לגודל החיבור + גיד הארקה חשוף מפס השוואה בלוח הראשי.
אני לא יודע מהי שיטת ההארקה במבנה הנ"ל. מה שאני כן יודע זה שלפני מס' חודשים היה כאן מהנדס בודק, ולאחר הבדיקה ציין בפני שההארקה במבנה היא מצויינת. ערך לולאת התקלה נמצא אצלי בדוח הבודק, אוכל לציין אותו כאן מחר (לא זוכר בע"פ).
תודה.
|
|
|
|
|
|
•
|
|
|
Jan 08, 2011 | 16:06 |
|
|
באופן כללי כאשר מדובר במבנה המוארק בשיטת הארקת הגנה (צנרת מים , אלקטרודות ) אין בעייה ואף מומלץ לחבר בין המבנים בגיד הארקה מתאים בין המתקנים ואם אף עושים השוואת פוטנציאלים ומחברים בין הפסים אפילו טוב יותר .
כמובן שבשיטה זו לא נדרשת השוואת פוטנציאלים על פי חוק .
כאשר מדובר במיתקן מאופס חייבים לעשות השוואת פוטנציאלים על פי חוק ולאפס במקום אחד בלבד כאשר יש לעשות השוואת פוטנציאלים בין שני המתקנים או לעשות השוואה נפרדת לכל מתקן ומתקן ולאפס כל מתקן בנפרד עם כל המשמעויות הנילוות קרי פס השוואת פוטנציאלים ואליו מחוברים כל המתקנים המתכתיים כולל קירות אם הם ממתכת (לעניין חיבור כל פנל ופנל יש לבדוק רציפות ואם יש אז לא צריך כל פנל אלא במקום אחד בלבד .
|
|
|
|
|
|
•
|
|
|
Jan 08, 2011 | 19:32 |
|
|
בשום פנים ואופן לא לעשות את זה. לכל מבנה יש הארקה משל עצמו ולא משתפים הארקות בין מבנים. אם המבנה המזין מאופס אז אסור בתכלית לעשות זאת (סכנת חישמול במבנה המוזן במקרה של ניתוק האפס במבנה המזין).
אם שני המבנים מחוברים בשיטת TT יש את תחום השפעת האלקטרודה לכל מבנה ואין משמעות לשיתוף הארקות. השוואת פוטנציאלים נדרשת במקרה של איפוס בלבד.
אתה מוזמן לקרוא את תגובתו של מר יוסי בן חיים לגבי הארקת מבנה יביל (תריץ חיפוש בפורום).
|
|
|
|
|
|
•
|
|
|
Jan 08, 2011 | 20:16 |
|
|
לא הבנתי את תגובתך
במקרה של איפוס יש ביננו הסכמה ובמקרה של TT אין בעייה לחבר בין פסי השוואה (אם יש ) ביו המבנים ואפילו רצוי
אני אחפש בפורום במקרים קודמים אבל הגיונית אין בעייה לחבר.
|
|
|
|
|
|
•
|
| עכשיו אני מבולבל
yoreh
> את/ה נמצא כאן
|
|
|
Jan 08, 2011 | 20:33 |
|
|
ראשית תודה לתגובות. היות ואני לא יודע אם המבנה המזין מאופס, אני אניח שהוא כן, ואמנע מחיבור הארקה בין המבנים. זה אומר שעלי ליצור מקור הארקה אמין למבנה החדש. בהנחה שבדיקת LT עבור הפלך המגולבן שהוצאתי מרשתות היציקה תניב תוצאה מתאימה, האם זה מספיק? כיצד אגדיר שיטת הארקה זו? הארקת יסוד או הארקת הגנה? ואני חוזר על עוד שאלה מהפוסט הראשון שלי - האם תעלת רשת מתכתית מוארקת שמקיפה את המבנה מבפנים, מותר להשתמש בה כטבעת גישור? אם כן אחבר כל כמה מטרים גיד ממנה אל הפנלים של הקירות רק כדי להיות בטוח שהכל מוארק כמו שצריך.
שבוע טוב.
|
|
|
|
|
|
•
|
|
|
Jan 08, 2011 | 20:45 |
|
|
אתה צריך להבדיל בין הארקת יסוד שמשמעותה הכנה מוקדמת בכלונסאות של מבנה לבין הארקת הגנה שמשמעותה יצירת קשר עם האדמה באמצעות אלקטרודות או צנרת מים מתכתית .
גם הארקת יסוד היא באיזה שהוא מקום הארקת הגנה כל עוד לא מאפסים את המבנה אבל משמעותה העיקרית היא השוואת פוטנציאלים של זיון המבנה ולכן היא מתאימה להכנה לאיפוס.
יש לציין שאפשר לאפס מבנה גם ללא הארקת יסוד אבל חייבים השוואת פוטנציאלים של כל השרותים המתכתיים במבנה.
לכן תגדיר את שיטת ההגנה שלך לפי מה שתעשה:
תאפס ותשווה פוטנציאלים -איפוס
תשווה פוטנציאלים ותתקע אלקטרודות -הגנה
כמו כן שים לב לקישור המצורף
קישור מצורף:
מועדת הפירושים
|
|
|
|
|
|
|
|
•
|
|
|
Jan 08, 2011 | 20:58 |
|
|
יש הגדרות ברורות לגבי טבעות גישור ותעלת רשת מתכתית היא לא אחת מהאופציות אבל במקרה שלך כל דבר יכול לעזור ,בכל מקרה אני מציע שתעשה פס השוואת פוטנציאלים ותחבר אליו כל שירות מתכתי במוליך הארקה מינימום 10 ממ"ר כולל תעלות כבלים ,קירות מתכת וצנרת מתכתית בתוך המבנה וכו,
לאחר מכן תאפס מקומית ואל תיקח מוליך הארקה מהמבנה השני.
קישור מצורף:
ועדת פירושים
|
|
|
|
|
|
•
|
|
|
Jan 08, 2011 | 21:19 |
|
|
אני מתרשם שהידע שלך מקיף בנושא הארקות אבל רציתי להוסיף כמה דברים:
1. לגבי השאלה ששאלת קודם עם שני מבנים מוגנים בשיטת TT - בהנחה שהמבנים מרוחקים זה מזה (כמה מאות מטרים) אין משמעות לשיתוף בין הארקות. זה לא יקטין משמעותית את לולאת התקלה. מה תוסיף לך אלקטרודה מרוחקת שמחוברת עם מוליך 10 מ"מ שנמצאת רחוק מתחום השפעת האלקטרודה שלך?
2. אף אחד לא רשאי לבצע איפוס ללא אישור מחברת חשמל. אתה צריך לבקש אישור לבצע איפוס לאחר בדיקת המתקן ע"י בודק ח"ח.
|
|
|
|
|
|
•
|
|
|
Jan 08, 2011 | 22:43 |
|
|
1)לפי מה שהבנתי בשירשור המרחקים קטנים יותר ובכל מקרה כל תוספת קשר עם האדמה רק מקטינה את לולאת התקלה ואף מהווה גיבוי נוסף,ושוב כמובן רק ב-TT .
2)אתה צודק לגבי אישור חברת החשמל אבל במקרה זה מדובר באיפוס משני זאת אומרת חברת החשמל אישרה לאפס במקום (תשתיות,עכבת אדמה וכו) והזינה את המתקן וממנו מתפצלים למתקן נוסף המוזן מהמתקן הראשון ולכן אני חושב שזה בעצם מותר (אם כי שווה בדיקה ).
3)אני שואב הרבה ידע מוועדת הפירושים וניסיתי לצרף קישור אבל לא בטוח שזה הצליח ,בכל מקרה אפשר להכנס לבד ולראות פירושים שונים ובן השאר גם אפשר לראות שכאשר מוליך האפס נפרד ממוליך הארקה אפשר ואף רצוי לחבר את מוליכי הארקה (פסי השוואה)
4)תודה על המחמאות גם אתה יודע לא מעט ואם הועלנו במשהו לאחרים ולעצמנו אני שמח,סך הכל זו מטרת האתר.
|
|
|
|
|
|
•
|
|
|
Jan 09, 2011 | 11:50 |
|
|
http://www.iec.co.il/bin/ibp.jsp?ibpDispWhat=zone&ibpDisplay=view&ibpPage=WidePage&ibpDispWho=AnnotationCommittee&ibpZone=AnnotationCommittee&
|
|
|
|
|
|
•
|
|
|
Jan 09, 2011 | 22:27 |
|
|
היות ובקיבוצים חברת חשמל לא נכנסת (הם אחראים עד המונים שלהם בחדר חשמל ראשי של הקיבוץ), כל הרשת היא בבעלותינו ובאחריותנו לכן האחריות גדולה פי שתיים, וכך גם החששות לעשות משהו לא נכון. במיוחד בנושאי הארקה, חוק החשמל הוא ברור אך הפרשנויות שלו יכולות למשוך לכל מיני כיוונים.
לעניין הספציפי, אני אבצע הארקה מקומית, + השוואת פוטנציאלים כמו שהציע אייל.
תודה לכולכם.
יורה.
|
|
|
|
|
|
|